torsdag 6. januar 2011

10 tips til bedre bilder innendørs

 1. Kjøp et STATIV. Å ta bilder innendørs betyr i de fleste tilfeller at man har lite lys til rådighet, og lukkertiden blir lang. For å unngå bevegelsesuskarphet kan et stativ bli redningen. I dag har de fleste digitalkameraer mulighet for å stille inn veldig høy ISO slik at man kan ta bilder selv ved dårlig lys, men dette kan gi veldig kornete/grumsete bilder avhengig av hva slags kamera man har. Monter kameraet på et stativ eller sett det på noe som er stabilt, sett ned ISOen og knips i vei.
   
 2. Prøv å UNNGÅ BLITS.
  Bruk av blits vil i de aller fleste tilfeller føre til et hardt og lite flatterende lys. Hvis blits er nødvendig - rett den opp mot taket for å få et indirekte og mykere lys.
   
 3. DAGSLYS gir det beste lyset. Av og til må man ha på lamper inne for at motivet ikke skal bli for mørkt, men prøv å unngå det så langt du kan. La i hvert fall naturlig lys være hovedlyskilden. Ved riktig lyssetting kan resultatet fortsatt bli bra uten dagslys, men da krever det at man bruker tid på etterbehandlingen av bildene.
  Direkte sollys er også vanskelig å håndtere da kontrastene blir store og man enten får veldig lyse (utbrente) partier, eller veldig mørke (gjengrodde) skyggepartier. Har du tilgang til det så er indirekte (mykt) lys best. Skal du ta noen små detaljbilder - lag et stilleben ved et vindu hvor solen ikke står rett på.
    
 4. Bestem deg for hva som er HOVEDMOTIVet ditt og komponer bildet deretter.
   
 5. Lær deg noen grunnleggende regler om KOMPOSISJON - det gyldne snitt. Noen eksempler finner du her: Fotoskolen - det gyldne snitt. Husk at regler er til for å brytes og av og til da :)
   
 6. Eksperimenter med DYBDESKARPHET.
  Hovedregelen er at jo større brennvidde du har, og jo nærmere du er motivet, jo mer uskarp blir bakgrunnen. Dette er en kjempefin teknikk for å isolere hovedmotivet ditt fra bakgrunnen, og lager spennende nærbilder.
   
 7. Gå til anskaffelse av et BILDEREDIGERINGSPROGRAM, og lær de mest grunnleggende funksjonene. Jeg bruker selv Adobe Photoshop, men Adobe Photoshop Elements er et fantastisk program til en brøkdel av prisen. Det finnes flere fotoblader og nettsider som har mange tips og triks vedr. bruken av dette. Et uvurderlig hjelpemiddel for blant annet å korrigere hvitbalanse, beskjære bilder etc.
   
 8. Hvis kameraet ditt har mulighet til det - skyt i RAW-FORMAT.
  Ja - det tar litt tid å konvertere bildene, men man får virkelig lønn for strevet i form av full kontroll over hvitbalanse og eksponering/kontrast osv.
   
 9. Skaff deg en REFLEKTOR. Et  "must have" for å lette opp mørke skyggepartier.
  Det trenger ikke være fancy utstyr fra fotobutikken (de fleste har et godt utvalg av dette til en ikke alt for høy pris), men kan like godt være en stor hvit plate eller en plate kledd med aluminiumsfolie.
   
 10. De foregående punktene gjelder i hovedsak fotografering av stillestående objekter. Å drasse på et stativ hvis man skal ta bilder av barn i lek er jo selvfølgelig ingen god idè :)

  Når det gjelder å ta bilder av mennesker har jeg en gylden regel; GÅ NÆRMERE.
  Det er vel ikke mye som fasinerer meg mer enn tette portrettbilder. Er selv mest glad i svart/hvit portretter da jeg synes det fremhever uttrykk og stemninger best. Husk å fokusere på øynene. THE EYES HAVE IT :)
- Nina -
♥ ♥ ♥


3 kommentarer:

Hasigamas mamma sa...

Tusen takk for gode tips! Håper at jeg en dag får tatt ordentlig gode amatørbilder -er jo så kjekt med foto! Jeg er også veldig glad i svart hvitt bilder! Akkurat vært hos fotograf, gleder meg veldig til å få se dem!
Ha en fin søndag!
Klem
Lise

At home with Nina sa...

Så godt å høre at de kanskje kan være til hjelp :)
Foto er virkelig gøy, og det er som med det meste annet; øvelse gjør mester :)
Jeg har selv hatt masse utbytte at noen gode fotobøker, tips fra nettet, og prøve og feile metoden. Stå på!

En fortsatt fin søndag til deg også!

:) Nina

Vivian sa...

Takk for gode tips! Jeg elsker å fotografere, men har så mye å lære:)

Kjempefin blogg forresten. Her kommer jeg gjerne igjen.
Ønsker deg ei super helg. Klem Vivian

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...